-(2).png)
POULTRY TECH w Hub of Talents 2
POULTRY TECH pracuje nad stworzeniem fileciarki, czyli półautomatycznej maszyny do odkastniania piersi kurczaka.
Fileciarka będzie służyła do pozyskiwania lewego i prawego mięśnia piersiowego wraz z polędwiczkami z kurczaka. Operacje technologiczne będą prowadziły do odkastniania piersi kurczaka.
Urządzenie ma się składać z następujących modułów funkcjonalnych:
- nakładanie mięśnia piersiowego z kością na nośnik produktu,
- automatyczne skórowanie, czyli zdjęcie skóry z mięśni,
- ręczne nacinanie ścięgien i więzadeł aby zluzować filet lewy i prawy z polędwiczką od kości,
- ręczna separacja filetów z polędwiczką,
- automatyczne odcięcie kości widełkowej po filetowaniu z kości,
- automatyczny zrzut kości z nośnika produktu i przygotowanie nośnika do przyjęcia kolejnego produktu do obróbki.
Maszyna będzie pracowała w trybie półautomatycznym (część procesów będzie odbywała się automatycznie, a część manualnie), aby zapewnić precyzję cięć za pomocą noża oraz innowacyjny sposób odrywania mięśni od kości. Praca ludzka będzie oparta o metodologię Lean Manufacturing i MTM czyli Methods Time Measurement w celu eliminacji marnotrawstwa i zrównoważenia pracochłonności. Metoda MTM pozwala z dużą precyzją zaprogramować czynności, jakie ma wykonać pracownik bez zbędnego obciążenia i w ergonomiczny sposób.

[Grafika nagłówkowa przedstawia pracownika obsługującego linię produkcyjną mięsa. Na dole granatowy pasek z nazwą startupu: POULTRY TECH. W górnym prawym rogu logotyp Hub of Talents 2.]
[Na dole strony na grafice od lewej do prawej: logo Funduszy Europejskich Polska Wschodnia, flaga Rzeczypospolitej Polski, logo BPN-T, flaga Unii Europejskiej (Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego.]