POULTRY TECH  w Hub of Talents 2

POULTRY TECH w Hub of Talents 2

17/05/2023 10:30 przez Barbara Supińska Aktualności

POULTRY TECH pracuje nad stworzeniem fileciarki, czyli półautomatycznej maszyny do odkastniania piersi kurczaka.

Fileciarka będzie służyła do pozyskiwania lewego i prawego mięśnia piersiowego wraz z polędwiczkami z kurczaka. Operacje technologiczne będą prowadziły do odkastniania piersi kurczaka.  

Urządzenie ma się składać z następujących modułów funkcjonalnych:

  • nakładanie mięśnia piersiowego z kością na nośnik produktu, 
  • automatyczne skórowanie, czyli zdjęcie skóry z mięśni, 
  • ręczne nacinanie ścięgien i więzadeł aby zluzować filet lewy i prawy z polędwiczką od kości, 
  • ręczna separacja filetów z polędwiczką, 
  • automatyczne odcięcie kości widełkowej po filetowaniu z kości,
  • automatyczny zrzut kości z nośnika produktu i przygotowanie nośnika do przyjęcia kolejnego produktu do obróbki.   

Maszyna będzie pracowała w trybie półautomatycznym (część procesów będzie odbywała się automatycznie, a część manualnie), aby zapewnić precyzję cięć za pomocą noża oraz innowacyjny sposób odrywania mięśni od kości. Praca ludzka będzie oparta o metodologię Lean Manufacturing i MTM czyli Methods Time Measurement w celu eliminacji marnotrawstwa i zrównoważenia pracochłonności. Metoda MTM pozwala z dużą precyzją zaprogramować czynności, jakie ma wykonać pracownik bez zbędnego obciążenia i w ergonomiczny sposób.  

[Grafika nagłówkowa przedstawia pracownika obsługującego linię produkcyjną mięsa. Na dole granatowy pasek z nazwą startupu: POULTRY TECH. W górnym prawym rogu logotyp Hub of Talents 2.]


[Na dole strony na grafice od lewej do prawej: logo Funduszy Europejskich Polska Wschodnia, flaga Rzeczypospolitej Polski, logo BPN-T, flaga Unii Europejskiej (Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego.]